VIDEO Comisia a lansat strategia Europa 2020 pentru iesirea din criza si pregatirea economiei pentru deceniul urmator. Strategia identifica trei factori cheie pentru cresterea economica, de aplicat la nivelul UE si la nivel national: o crestere inteligenta (prin cunoastere, inovare, educatie si societatea digitala), o crestere durabila (productie mai competitiva, utilizare mai eficienta a resurselor) si o cresterea economica favorabila incluziunii (o mai mare participare la piata fortei de munca, competente si lupta impotriva saraciei).

Foto: CE

Strategia stabileste cinci obiective care definesc nivelul la care ar trebui sa se situeze Europa in 2020, in raport cu care vor fi evaluate progresele.

Jose Manuel Barroso a declarat: „Miza strategiei Europa 2020 este legata de ceea ce trebuie sa facem astazi si maine pentru a reaseza economia UE pe drumul cel bun. Criza a scos la lumina probleme fundamentale si tendinte lipsite de viabilitate pe care nu le mai putem ignora. Europa are un deficit de crestere care ne pune viitorul in pericol. Trebuie sa ne rezolvam in mod decisiv vulnerabilitatile si sa fructificam numeroasele noastre avantaje. Avem nevoie sa construim un nou model economic bazat pe cunoastere, pe o economie cu un nivel reduse de emisii de carbon si cu un grad ridicat de ocupare a fortei de munca. Aceasta batalie necesita mobilizarea tuturor partilor interesate din Europa.”

In primul rand, Europa trebuie sa invete din experienta crizei economice si financiare globale. Economiile noastre sunt intrinsec legate. Niciun stat membru nu poate aborda eficient provocarile globale printr-o actiune izolata. Suntem mai puternici atunci cand lucram impreuna, iar reusita iesirii din criza depinde, prin urmare, de o stransa coordonare a politicii economice. Imposibilitatea realizarii acestui lucru ar putea conduce la un „deceniu pierdut” de declin relativ, la o deteriorare permanenta a cresterii si la niveluri ridicate de somaj structural.

In consecinta, Strategia Europa 2020 propune o viziune pentru economia sociala de piata a Europei in urmatorul deceniu si se bazeaza pe trei domenii prioritare, care se intrepatrund si se stimuleaza reciproc: cresterea economica inteligenta, dezvoltarea unei economii bazate pe cunoastere si inovare; cresterea economica durabila, promovarea unei economii competitive, cu emisii scazute de carbon si o utilizare eficienta a resurselor; precum si cresterea economica inclusiva, promovarea unei economii cu un grad ridicat de ocupare a fortei de munca, care sa genereze coeziune sociala si teritoriala.

Progresele realizate in directia acestor obiective vor fi masurate fata de cinci indicatori de referinta reprezentativi la nivel UE, pe care statele membre vor fi invitate sa le traduca in indicatori de referinta nationali care reflecta punctele de plecare:

- 75 % din populatia in varsta de 20-64 de ani trebuie sa fie angajata.
- 3 % din PIB-ul UE trebuie sa fie investit in cercetare si dezvoltare.
- Obiectivele climatice si energetice „ 20/20/20” trebuie sa fie indeplinite.
- Ponderea abandonului scolar timpuriu trebuie sa fie sub 10%, iar cel putin 40% din generatia tanara trebuie sa aiba studii universitare.
- Trebuie redus cu 20 de milioane numarul persoanelor expuse riscului saraciei.


Pentru indeplinirea acestor obiective, Comisia propune o agenda Europa 2020 constand dintr-o serie de initiative-pilot. Printre acestea:
- O uniune a inovarii - reorientarea cercetarii si dezvoltarii si a politicii de inovare catre provocarile majore, reducand in acelasi timp distanta dintre stiinta si lansarea pe piata.
- Tineretul in miscare - cresterea calitatii si a atractivitatii internationale a sistemului european de invatamant superior, prin promovarea mobilitatii studentilor si a tinerilor profesionisti.
- O agenda digitala pentru Europa - asigurarea unor avantaje economice si sociale durabile printr-o piata unica digitala bazata pe internet ultra rapid; toti europenii trebuie sa aiba acces la internet de mare viteza pana in 2013.
- O Europa care isi utilizeaza eficient resursele - cu emisii reduse de carbon. .
- O politica industriala pentru o crestere economica verde;
- O agenda pentru noi competente si locuri de munca
- Platforma europeana impotriva saraciei

Obiectivele ambitioase urmarite de strategia Europa 2020 presupun trecerea la un nou nivel de conducere si responsabilitate. Comisia invita sefii de stat si de guvern sa isi insuseasca aceasta noua strategie si sa o aprobe la Consiliul European de primavara. Rolul Parlamentului European va fi de asemenea amplificat.

Arnaldo Abruzzini, Secretarul General al EUROCHAMBRES, organizatia europeana a camerelor de comert, a spus: "Ca si in cazul predecesoarei strategiei Europa 2020, strategia Lisabona, semnul intrebarii sta deasupra realizarii acesteia. Consiliul European este foarte important sa demonstreze rigoare si ambitie in conducerea implementarii si monitorizarii procesului. In cele din urma, totul se reduce la angajamentul politic."

Cele cinci tinte propuse de comisie sunt apreciate de Eurochambres ca fiind un plan de afaceri solid, dar organizatia arata ca aceste prioritati si tinte se vor dovedi lipsite de sens daca guvernele nationale nu le urmaresc riguros prin agendele lor nationale.

Europarlamentarii social-democrati (Grupul S&D din Parlamentul European) au afirmat miercuri ca strategia Comisiei Europene pentru economia europeana in urmatorii 10 ani -din perspectiva economica, de mediu si sociala- "e lipsita de ambitie".
 
Vicepresedintele S&D in domeniul afacerilor economice si sociale, Stephen Hughes a declarat ca: "propunerile Comisiei nu sunt suficient de verzi / ecologice si nici suficient de puternice in materie de slujbe si politica sociala, iar per ansamblu sunt prea timide".

Hughes a adaugat ca: "in ciuda unui angajament binevenit pentru combaterea saraciei, Comisia nu si-a folosit niciodata toata energia pentru crearea unei politici sociale puternice. Este clar ca avem o sarcina importanta in urmatorii ani, de a pune oamenii, si nu piata, pe primul loc".

Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor din PE (ALDE) a salutat propunerile Comisiei, spunand ca obiectivele propuse sunt "ambitioase si realiste".

Totusi, grupul a aratat ca strategia are nevoie de "mai multi dinti" pentru a se asigura ca este implementata la nivel national. "Accentul din strategia Europa 2020 atinge cu siguranta coarda potrivita," a spus liderul ALDE Guy Verhofstadt. Dar el a mai spus ca este "convins" ca CE trebuie sa se afle si mai mult la carma si sa ofere si "bete" asa cum ofera "morcovi".

European Policy Centre, un think-tank bruxellez, a pus sub semnul intrebarii daca UE are uneltele pentru a-si realiza obiectivele ambitioase. "Privind tintele, se pare ca uneltele de realizare se gasesc mai ales la nivelul statelor membre, astfel incat ramane de vazut cat de mult isi vor potrivi statele membre actiunile cu aspiratiile de aceasta data."

Organizatia ecologista mondiala WWF arata ca Europa 2020 arata "putina ambitie". "Salutam unele dintre elementele mai curajoase precum eficientizarea resurselor, dar nu exista destula ghidare pentru o astfel de strategie pe termen lung," se arata intr-un comunicat al WWF.

- Pagina strategiei

Surse: CE, Eurochambres, S&D, EurActiv.com, DAE

Consultare publica in Romania pe tema proiectului de strategie „Europa 2020” al Comisiei Europene

Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) a lansat, miercuri, 3 martie 2010, un proces de consultare publica pentru fundamentarea pozitiei Romaniei fata de comunicarea „Europa 2020 – o strategie pentru crestere inteligenta, sustenabila si incluziva”.

Partile interesate sa participe la procesul de consultare publica pe care il initiaza  Departamentul pentru Afaceri Europene sunt invitate sa isi transmita, pana la data de 9 martie 2010, punctul de vedere asupra comunicarii Comisiei, din perspectiva adecvarii prioritatilor si liniilor de actiune la situatia Romaniei. https://www.dae.gov.ro/